5 oplichters aangehouden door de onderzoeksrechter na doorgedreven speurwerk van de PZ Vlaamse Ardennen

Midden december ontving de PZ Vlaamse Ardennen een eerste klacht van een bejaarde, alleenstaande man die het slachtoffer werd van een oplichtersbende. In de daaropvolgende weken ontving de PZ Vlaamse Ardennen nog verschillende soortgelijke klachten met dezelfde handelswijze.

Bejaarde man met  bankkaart in de hand die aan het telefoneren is

Het slachtoffer, telkens een alleenstaande bejaarde man/vrouw, wordt gecontacteerd via hun vast telefoonnummer door een zogezegde bankmedewerker die vastgesteld heeft dat er een som geld van de bankrekening van het slachtoffer verdwenen was naar een buitenlandse rekening. Om deze transactie te stoppen zal een bankmedewerker langskomen. Enige tijd later komt een zogezegde bankmedewerker ter plaatse die de bankkaarten van de slachtoffers opvraagt. Na het geven van de pincodes worden de kaarten volgens de slachtoffers doorgeknipt en neemt de bankmedewerker de kaarten mee. Enige tijd later stellen de slachtoffers vast dat er verdachte transacties gebeurd zijn met hun kaarten (afname cash geld, online bestellingen, aankopen in winkels) waardoor er grote sommen geld van hun rekening verdwenen zijn.

De oplichters zijn niet alleen werkzaam in onze politiezone, maar handelen over gans Vlaanderen en hanteren telkens dezelfde werkwijze en we willen de mensen hiervoor waarschuwen.

  • Geef nooit je bankkaart of pincode aan iemand die je niet goed kent!
  • Een echte bankmedewerker zal nooit je persoonlijke code vragen en niet zomaar bij jou thuis langskomen.
  • Krijg je telefoon van een zogezegde bankmedewerker en die persoon wil langskomen? Bel onmiddellijk het noodnummer 101 om deze praktijken te melden!

Ben je ook slachtoffer geworden van deze vorm van oplichting en deed je nog geen aangifte? Neem zo spoedig mogelijk contact op met jouw lokale politie.

Ondertussen werden, naar aanleiding van doorgedreven speurwerk van de PZ Vlaamse Ardennen, reeds 5 verdachte personen voorgeleid bij de Onderzoeksrechter en aangehouden.

Labels