Cannabis is een kruisraket voor je hersenen

Wist je dat...

  • ... 30% van de Belgische jongeren soms of regelmatig cannabis gebruikt?
  • ... één op zes jongeren verslaafd raakt aan cannabis?
  • ... cannabis vaak een mentale vluchtpoging is?
  • ... een glas alcohol een baseballknuppel is voor de hersenen van een tiener en een joint een kruisraket?
Cannabis (foto: Pixabay)

Deze verontrustende zaken lazen we recent in een artikel op Het Laatste Nieuws. In dit artikel wordt een gesprek aangegaan met Michael Portzky, neuropsycholoog en auteur van het boek 'Veerkracht'. We geven hieronder de essentie weer van dit artikel: een aanrader voor iedereen die begaan is met jongeren én hun welzijn.

Onherstelbare schade

Een dagelijkse joint richt onherstelbare schade aan aan de hersenen van jongeren. Volgens de neuropsycholoog zijn jonge hersenen veel vatbaarder voor verslaving. Rond de leeftijd van 25 jaar is ons brein 'af'. De frontale regio zorgt ervoor dat we in stapjes kunnen denken (volgens het principe: als ik dit doe, dan gebeurt dat). Bij pubers is deze regio nog niet volgroeid. Druggebruik zet deze ontwikkeling op de helling. Hoe slechter die regio zich ontwikkelt, hoe impulsiever we gaan handelen.

Risico op verslaving is veel hoger

Het risico op verslaving bij de hedendaagse drugs is tien keer hoger dan vroeger omdat de concentratie van THC hoger is (dan vroeger). In het handelen worden jongeren gestuurd door hun genotcentrum (wat levert er nú iets leuk op?). Ze denken niet na over de gevolgen. Drugs kunnen dit genotcentrum op krachtige wijze prikkelen door dopamine af te leveren. Deze dopamine worden opgevangen door de dopaminereceptoren. Als deze receptoren oververzadigd raken, trekken ze zich terug om te rusten. Blijf je drugs gebruiken dan treedt er gewenning op. Gevolg hiervan is meer gebruiken om hetzelfde effect te krijgen. De dopaminereceptoren zijn noodzakelijk in het leven want ze zorgen voor een alerte en waakzame persoon. Zijn ze uitgeschakeld, dan word je gauw een zombie. Vaak gaan mensen in die fase ook denken: "product X levert me niets meer op, dan stap ik maar over naar product Y. Een zwaardere drug". Zo begint het opnieuw en is je brein op den duur niets meer waard.

Hoe kan je als ouder het cannabisgebruik weren uit het leven van je tiener?

  • Wat je doet, loont! Tieners geven de indruk dat ze niet naar je luisteren of geen rekening houden met je mening, maar toch doen ze het. Belangrijk is je betrokkenheid blijven tonen. Je hebt meer invloed dan je denkt.
  • Preventie is beter dan verzorging. Wees niet blind en weet dat alle tieners vroeg of laat met drugs in aanraking komen. Ga hierover tijdig het gesprek met hen aan.
  • Kinderen die opgroeien in een gezin waar men afkerig staat tegenover softdrugs, zijn minder geneigd zelf te gaan gebruiken. Dus neem zeker een stelling in.
  • Durf grenzen stellen! Veel ouders willen de 'vriend' van hun zoon/dochter zijn, maar in een pedagogische relatie is dit niet opportuun.
  • Leer je kinderen 'nee zeggen'. Maak ze weerbaar.
  • Panikeer niet als je zoon of dochter eens experimenteert, maar blijf in dialoog gaan. Niet elke tiener die een jointje rookt, wordt verslaafd. Eén op zes wel, dus dialoog blijft belangrijk!
  • Wees alert voor signalen die kunnen wijzen op druggebruik: laat je tiener zijn/haar oude vrienden staan voor nieuwe drug gebruikende vrienden? Laat hij zijn/haar oude hobby's vallen en chillt hij/zij liever? Ontstaan er veelvuldige conflicten? Zoek hulp!

Wiet-weetjes

  • De term cannabis verwijst zowel naar de plan als naar de voornaamste producten ervan: marihuana en hasj. De bloemtoppen van de planten bevatten roesopwekkende stoffen. THC is de belangrijkste. De hoeveelheid THC bepaalt het effect. Vroeger bevatte cannabis ongeveer 5% THC, vandaag kan dit oplopen tot 20%! Een joint is nu veel straffer dan vroeger...
  • Marihuana bevat gedroogde en gemalen bladeren en bloemtoppen van de plant. Op die delen zitten kleine kliertjes die hars afscheiden die de herkenbare, zoete geur afgeven.
  • Hasj (of ook wel shit genoemd) wordt gemaakt van de hars van de bloemtoppen. De kleverige hasjkorreltjes worden losgemaakt van de plant en tot een bruinachtige substantie geperst. Dit lijkt op een bouillonblokje.
  • Beide producten worden meestal gerookt in een opgerolde sigaret met een kartonnen filtertje, maar kunnen ook in een waterpijp of vaporizer gerookt worden. Marihuana kan ook verwerkt worden in voeding (spacecake). Let wel: de effecten hiervan komen later op gang dan bij roken en is moeilijker te doseren waardoor je te veel kan binnenkrijgen. Hierdoor kan het wel eens fout aflopen.

Meer info?

Vragen over drugs?

Vragen over veerkracht, mentale weerbaarheid?

Bron: artikel '1 op 6 jongeren raakt verslaafd aan cannabis: schade aan hersenen onherstelbaar', Het Laatste Nieuws (20/9/19)

Labels