Opletten met Black Friday!

Nog enkele dagen en het is terug Black Friday. Een dag waarop de mooie koopjes je rond de oren vliegen, zeker met de feestdagen in het vooruitzicht. Dit jaar maken heel veel winkels er zelfs al een Black week van. Maar jammer genoeg is deze koopjesdag/-week niet alleen een feest voor de consument, maar ook het ideale moment voor cybercriminelen om hun slag te slaan.

Black Friday 2023

Tijdens deze periode kan je heel wat valse mails, sociale mediaberichten of smsen ontvangen met mooie en niet te missen aanbiedingen. Deze aanbiedingen bevatten dan echter links naar perfect nagemaakte websites, of zorgen ervoor dat er foutieve software geïnstalleerd wordt.

Hieronder kan je enkele tips lezen, om je te beschermen tegen cybercriminelen.

  1. Zorg dat je beschikt over een nog geldige beveiligingssoftware.
  2. Koop enkel bij voor jou vertrouwde websites en typ altijd zelf de website in. Gebruik dus nooit links, want deze kunnen je doorsturen naar perfect nagemaakte websites.
  3. Controleer ook altijd de contactgegevens van de website, zoek naar een emailadres, telefoonnummer of adres van de hoofdzetel. Wees ook vooral op je hoede, wanneer een op het eerste zicht Belgische website, toch een buitenlands webadres heeft. Via BeCommerce kan je nagaan of je op een bepaalde Belgische webshop veilig kan shoppen.
  4. Spring zorgvuldig om met je wachtwoorden. Gebruik veel verschillende en niet voor de hand liggende wachtwoorden. Verander ook regelmatig je wachtwoorden en gebruik daarbij cijfers en symbolen.
  5. Geef nooit je persoonlijke codes door via mail, sms, of sociale media. Deze codes zijn strikt geheim en een bank- of gelijk welke rechtmatige instelling zal nooit vragen je codes door te sturen.
  6. Indien je toch begint te twijfelen aan een website, stop dan onmiddellijk de verrichting!
  7. Controleer na een betaling ook altijd je bankgegevens. Is het wel het correcte bedrag dat van je rekening gegaan is?

Volg deze tips op, want als je niet oplet kan je een hele hoop geld kwijtspelen ipv te besparen!

Labels