Wat is een buurtinformatienetwerk?

Buurtinformatienetwerk (“BIN”) is een samenwerkingsproject tussen de politiediensten, de burgers, en de overheid.

Definitie Buurtinformatienetwerk

De Ministriële Omzendbrief omschrijft duidelijk de definitie:

Een buurtinformatienetwerk is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers, politie en bestuurlijke overheden, met de bedoeling informatie uit te wisselen volgens een vooraf uitgewerkt communicatieplan. De drie pijlers van een BIN bestaan uit participatie, communicatie en preventie. Het doel is een veilige en leefbare woon- en/of werkomgeving te realiseren door maximaal in te zetten op preventie in de meest ruime betekenis van het woord. Een BIN is geen organisatie die patrouilles, interventies of andere politionele taken op zich neemt. Het mag ook geen partijpolitieke doelstellingen dienen.

Doelstellingen BIN

  • het veiligheidsgevoel verhogen;
  • het versterken van de sociale cohesie;
  • het bewustzijn van het belang van preventie verhogen;
  • het voorkomen van criminaliteit en in het kader van een integrale en geïntegreerde benadering van veiligheid, het doorgeven van informatie over preventie in de meest ruime betekenis van het woord;
  • een samenwerking tussen burger en politie bewerkstelligen op het vlak van informatie-uitwisseling.

Mandataris buurtinformatienetwerken bij PZ Vlaamse Ardennen

Mevrouw Maaike Ver Cruysse  werd aangeduid binnen de PZ Vlaamse Ardennen als mandataris voor de BIN-werking in de zone Vlaamse Ardennen.

Je kan haar contacteren via:

Op de website van Besafe kan je meer informatie vinden over een BIN.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Vlaamse Ardennen via het contactformulier of telefonisch via 055 33 88 88.