Gauwdiefstal voorkomen

Gauwdieven: je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. In de bus of tram, in winkels, restaurants, cafés of gewoon buiten op straat, ze slaan overal hun slag, zodra ze daar ook maar enigszins de kans toe zien. Ze gaan daarbij snel en snugger te werk, alleen of in groep. Hun grootste succesfactor is afleiding! Let daarom steeds goed op en laat je niet afleiden want dieven passen hun eigen trucjes toe.

Hoe gaan ze te werk?

  • Zakkenrollers maken handig gebruik van het gedrum dat ontstaat bij het in- en uitstappen van de trein, tram, bus of metro. Houd daarom je abonnement, rittenkaart of geld klaar zodat je je tas niet moet openen en je portefeuille niet moet bovenhalen op een moment dat je minder aandachtig bent. Haal je je portefeuille toch boven om te betalen, laat dan de inhoud zo weinig mogelijk zien aan de omstaanders.
  • Sommige gauwdieven maken gebruik van trucs of hulpmiddelen om een portefeuille te kunnen stelen. Veelvoorkomende praktijken zijn het besmeuren van de bovenkleding van een slachtoffer om de aandacht af te leiden. Daardoor kunnen ze tijdens het 'schoonmaken' van de kledij bijvoorbeeld de jasvoering lossnijden om de portefeuille onopgemerkt te kunnen wegnemen. Wees daarom extra waakzaam bij grote drukte aan de halte of op het openbaar vervoer en blijf aandachtig als er personen dicht bij jou staan of komen staan.
  • In uitgaansbuurten maken gauwdieven wel eens gebruik van de 'Zidane'-truc. Potentiële slachtoffers worden na of tijdens een nachtje stappen benaderd door (meestal) twee mannen. Zij proberen de aandacht te trekken door te 'schijnvoetballen', zonder bal. Ze pretenderen hierbij plezier te maken en nemen het slachtoffer vast om een vreugdedansje of voetbalchoreografie te doen. Daarna verdwijnen ze even snel als ze gekomen zijn en wat later ontdekt het slachtoffer dat zijn/haar portefeuille of gsm gestolen is. Wees dus alert als onbekenden ongewenst dicht bij jou in de buurt proberen te komen, ook al lijkt het een spel.
  • In restaurants, op café of op terrassen durven gauwdieven de 'rug-aan-rug'-truc te gebruiken. De dader komt dan op de stoel achter het slachtoffer zitten en legt zijn jas als afleiding over de stoelleuning om zo ongezien bij de jaszakken of de handtas van het slachtoffer te kunnen.
  • Heel wat gauwdieven opereren niet alleen, maar hebben helpers die voor afleiding moeten zorgen of er met de buitgemaakte portefeuille vandoor gaan. Let daarom op wanneer je toevallig wordt aangelopen of wanneer er in je omgeving blijkbaar zonder reden ineens opschudding ontstaat. Eén persoon vraagt om inlichtingen, terwijl zijn/haar compagnon gebruik maakt van jouw onoplettendheid om een diefstal te plegen.

In het station of op de luchthaven

'Geliefde' werkterreinen voor gauwdieven zijn stations en luchthavens. Het is er vaak heel druk wat maakt dat dieven deze plaatsen interessant vinden om toe te slaan. Onze tips voor deze plaatsen zijn:

  • verlies je bagage nooit uit het oog en laat deze nooit onbeheerd achter;
  • laat waardevolle zaken nooit op een trolley liggen;
  • hou je handbagage steeds bij jou en sluit deze eveneens goed af;
  • draag geld, identiteitskaarten, paspoorten en tickets (voor vliegtuig, trein) steeds op je lichaam.

In de trein, metro, bus

De meest kritieke momenten op het openbaar vervoer zijn het in- en uitstappen. Gauwdieven maken gebruik van de drukte in de piekmomenten.

Maar ook op de trein wordt gevraagd aandachtig te zijn. Verwijder waardevolle voorwerpen als je jouw jas aan een haakje hangt. De persoon die achter jou zit, kan makkelijk ongezien voorwerpen uit jouw jas stelen. Verlies ook bagage niet uit het oog wanneer deze in het bagagerek geplaatst wordt.

Sta je in de metro of tram dicht op elkaar? Let dan constant op je portefeuille, handtas, ...

Tips

  • Persoonlijke papieren die je niet verplicht bij je moet hebben, laat je best thuis. Als je bijvoorbeeld een bezoek brengt aan de kust of de Ardennen en daarbij enkel gebruik maakt van het openbaar vervoer, is het veiliger je rijbewijs die dag uit je portefeuille te halen.
  • Laat je handtas of rugzak nooit onbewaakt achter wanneer je op de bus of de tram zit, wanneer je winkelt of wanneer je uitgaat.
  • Sluit je handtas altijd goed af en draag ze tussen arm en lichaam met de sloten naar binnen gekeerd (tegen het lichaam). Of je nu wandelt, stilstaat of zit, hou je handtas steeds in het oog en hou ze dicht tegen je aan. Draag je handtas nooit aan de straatkant.
  • Een portefeuille zit veiliger in een achterzak van een broek of in de binnenzak van een vest of mantel wanneer je deze zakken afsluit. Haal je je portefeuille boven om te betalen, laat dan de inhoud ervan zo weinig mogelijk zien aan de omstanders.
  • Bewaar je bankkaarten, je sleutels, en documenten waarop je adres aangegeven is, niet allemaal samen. De (pin)code van je bankkaarten(en) kan je best uit het hoofd leren en bewaar je niet samen met je kaarten.
  • Beperk de hoeveelheid cash geld die je bij hebt en maak zoveel mogelijk gebruik van bankkaarten, ze zijn een veilig betaalmiddel. Mocht je toch veel cash geld op zak hebben, verdeel dit dan over je lichaam.

 

Slachtoffer van een gauwdief? Wat nu gedaan?

Wend je tot het dichtstbijzijnde politiecommissariaat om aangifte te doen van de diefstal en om klacht neer te leggen. Misschien kan je door een snelle aangifte mee helpen voorkomen dat de gauwdieven dezelfde dag nog meer slachtoffers maken.

Het verlies of de diefstal van je krediet- of bankkaart meld je best zo snel mogelijk telefonisch bij Card-Stop via het nummer 070 344 344. Deze dienst is permanent 24/24u 7/7d bereikbaar.

Bij verlies of diefstal van je identiteitskaart, paspoort of verblijfstitel met chip neem je best contact op met DOC-Stop. Zij zijn telefonisch bereikbaar via het nummer 00800/2123 2123.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Vlaamse Ardennen via het contactformulier of telefonisch via 055 33 88 88.