Wat na een overlijden?

Het overlijden van een dierbare is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven. Het is een emotionele belasting voor de nabestaanden die achterblijven met verdriet en zorgen.

Bovendien komen er ook een heleboel administratieve verplichtingen bij kijken, waar de meesten onder ons niet op zijn voorbereid.

Wat moet onmiddellijk geregeld worden? Wie moet je van het overlijden op de hoogte brengen? Wanneer ben je erfgenaam? Hoe ontdek je of er een testament is? Hoe worden kinderen/jongeren het beste ondersteund na een overlijden?

In de brochure* "Als nieuws niet slechter kan" willen wij jou een zo correct mogelijk antwoord bieden op vele praktische vragen waarmee je bij een overlijden wordt geconfronteerd. Daarnaast kan deze gids je ook ondersteunen bij het verwerken van je verdriet.

Wij hopen dat deze gids een hulpmiddel voor jou kan zijn tijdens deze moeilijke periode.

(* Deze brochure kwam tot stand door een samenwerking tussen de provincie, de vzw 'Ouders van Verongelukte Kinderen', het welzijnsteam en de politiezones van het gerechtelijk arrondissement Oost-Vlaanderen, afdeling Oudenaarde)

Slechtnieuwsmelders

Aanvaarden dat een geliefde op een natuurlijke manier is overleden, is op zich al tragisch.  

Als die persoon dan op een onverwachte, plotse manier overlijdt, dan kan dit de nabestaanden volledig overweldigen of zelfs in shock brengen.

Niemand zit te wachten om dergelijk slecht nieuws te brengen. En toch beseft iedereen dat het er juist op zo’n moment op aankomt om een professionele en vooral menselijke ondersteuning te bieden. De manier waarop men het slechte nieuws overbrengt is immers bepalend voor het verdere verloop van het rouwproces.

Niet iedereen binnen de politie voelt zich geroepen of is in staat om aan zo’n bijzondere taak te voldoen. Gelukkig zijn er dan tal van politiemensen die zich vrijwillig engageren en zich hierin bij te scholen.  Ze zijn bereid om in een weekwachtsysteem te stappen om enerzijds hun collega’s bij te staan die de vaststellingen doen en anderzijds om zich exclusief te bekommeren om de nabestaanden.  Hun voornaamste taken zijn dan informeren, opvangen, bijstaan, ondersteunen, doorverwijzen en het bieden van nazorg op een betrokken, medelevende manier.

Onze politiezones telt maar liefst 13 geëngageerde slechtnieuwsmelders. Zij zorgen - dag in, dag uit -  voor de onmiddellijke en gegarandeerde opvang van na(ast)bestaanden van zwaargewonde slachtoffers en overledenen.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Vlaamse Ardennen via het contactformulier of telefonisch via 055 33 88 88.