Wat na een verkeersongeval?

Een verkeersongeval wordt plots werkelijkheid. In een fractie van een seconde verandert je leven en dat van de mensen om wie je geeft. Je leven wordt overhoop gehaald. Hevige emoties overmannen je. Onze sociale dienst wil je in de moeilijke momenten ondersteunen met informatie rond het verkeersongeval en de gevolgen daarvan.

Protocol verkeersslachtoffers

De laatste jaren zijn er volop initiatieven om het aantal slachtoffers van verkeersongevallen te doen dalen. Ondanks deze initiatieven komen er nog altijd te veel ongevallen voor met zwaar gewonden of dodelijke afloop.

Bij een zwaar verkeersongeval doet elke hulpdienst zijn werk, maar die inspanningen zijn vaak niet op elkaar afgestemd. Zo groeide in onze politiezone het idee om alle diensten, die bij een ongeval tussen beide komen, samen te brengen. Bij een ongeval met ernstig gekwetsten of doden hebben politie, brandweer, de spoedafdeling van het ziekenhuis, gerechtelijke diensten, slachtofferhulp en de begrafenisondernemer een verantwoordelijkheid. In het samenwerkingsprotocol is concreet omschreven wie welke taak op de schouders neemt. Het doel is tweeledig: voorkomen dat dubbel werk wordt geleverd en een goede opvang en nazorg van slachtoffers en nabestaanden verzekeren.

Het samenwerkingsprotocol werd tussen 15 partijen afgesloten:

De samenwerking treedt in werking bij verkeersongevallen met zwaar gewonden en/of doden in Kluisbergen, Kruisem, Oudenaarde en Wortegem- Petegem voor zover de nabestaanden binnen de politiezone Vlaamse Ardennen wonen.

Onze politiezone neemt voortaan de taak op zich om de nabestaanden te verwittigen. Daarvoor worden specifiek opgeleide slechtnieuwsmelders ingeschakeld, terwijl een consulent werd aangesteld om nabestaanden te helpen bij de nasleep van een ongeval.

Voor meer info omtrent dit protocol kan u terecht bij Caroline Saelens (055 33 88 84).

Wens je meer info omtrent de zorg na een verkeersongeval? Raadpleeg één van volgende brochures:

Levenslijn

Wanneer Levenslijn in 2002 werd opgericht, was er in Vlaanderen geen aangepaste opvang voor jonge verkeersslachtoffers. Ziekenhuizen en revalidatiecentra deden hun werk, uiteraard, maar verder waren de opvang en begeleiding voor kinderen beperkt en versnipperd. Ouders die met de kop tegen de muur liepen, hebben waardevolle initiatieven opgezet, maar die staan financieel onder druk. Vanaf 2002 en tot op vandaag zal het Levenslijn-Kinderfonds organisaties en overheden stimuleren om in te spelen op de noden van kinderen na een verkeersongeval, om de gevolgen ervan waar enigszins mogelijk te verzachten.

Preventie

Het Levenslijn-Kinderfonds heeft campagnes gevoerd doorheen het hele Vlaamse gewest via diverse media en richtte zich daarbij naar groot en klein. Scholen, ouders en gemeentebesturen werden ondersteund om rond de eigen school acties i.v.m. verkeersveiligheid te ontwikkelen. Met de TV-figuren Zeppe & Zikki’, een zebra en een

schildpad die hilarische avonturen beleven, worden de lagereschoolkinderen vertrouwd gemaakt met de do’s en dont’s in het verkeer. Voor de kleuters belichaamt Aya de ruimtefiguur die het abc van het verkeer nog moet leren kennen.

ZEBRA

ZEBRA is een bondgenoot-organisatie voor jonge verkeersslachtoffers. Gesticht en gesteund door Levenslijn heeft ze de thematiek van opvang van jonge verkeersslachtoffers op de agenda geplaatst.

De ZEBRA-acties helpen bij het begeleiden en opvangen van kinderen en jongeren die geconfronteerd worden met de gevolgen van een verkeersongeval.

Met de ZEBRA-acties spoort Rondpunt iedereen aan die beroepsmatig of vanuit een persoonlijke relatie betrokken is bij deze kinderen en jongeren om gepaste aandacht, zorg en hulp te geven. In onze politiezone krijgt elk kind dat betrokken raakt bij een (zwaar) verkeersongeval een troostende Zeppe-knuffel toegestopt. Een knuffel kan immers bij schokkende gebeurtenissen geborgenheid geven en geruststellen. Hij kan in de verwarrende momenten vlak na het ongeval een brug slaan tussen het jonge slachtoffer en de politieagent.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Vlaamse Ardennen via het contactformulier of telefonisch via 055 33 88 88.