RSS Nieuws

Geef gauwdieven geen kans!

Gauwdieven plegen hun misdaden voornamelijk in de door het publiek veel bezochte plaatsen, zoals winkelstraten, markten of de haltes van het openbaar vervoer. Soms lopen zij rond in de winkels. Hoe vermijdt u het slachtoffer te worden van een gauwdiefstal? Hieronder vindt u enkele tips :

  • Gauwdieven maken handig gebruik van het gedrang dat bestaat bij het in- en uitstappen van bus, tram, trein of metro. Houd uw abonnement, rittenkaart of geld daarom klaar zodat u uw portefeuille niet moet bovenhalen op een moment dat u minder aandachtig bent.
  • Sommige gauwdieven maken gebruik van trucs of hulpmiddelen om een portefeuille te kunnen stelen. Veelvoorkomende praktijken zijn het besmeuren van de bovenkleding van een slachtoffer om de aandacht af te leiden en het lossnijden van de jasvoering om de portefeuille onopgemerkt te kunnen wegnemen.
  • Heel wat gauwdieven opereren niet alleen, maar hebben helpers die voor afleiding moeten zorgen of er met de buitgemaakte portefeuille vandoor gaan. Let daarom op wanneer u toevallig wordt aangelopen of wanneer er in uw omgeving blijkbaar zonder reden ineens opschudding ontstaat.
  • Persoonlijke papieren die u niet verplicht bij zich moet hebben, kan u best thuis laten. Als u bijvoorbeeld een bezoek brengt aan de kust of de Ardennen en daarbij enkel gebruik maakt van het openbaar vervoer, is het veiliger uw rijbewijs die dag uit uw portefeuille te halen.
  • Vrouwen worden relatief vaker het slachtoffer van gauwdieven dan mannen. Sluit daarom uw handtas altijd goed af en draag ze tussen arm en lichaam met de sloten naar binnen gekeerd. Of u nu wandelt, stilstaat of zit, houd uw handtas steeds in het oog en houd ze dicht tegen u aan.
  • Een portefeuille zit veiliger in een achterzak van een broek of in de binnenzak van een vest of mantel wanneer u deze zakken afsluit. Haalt u uw portefeuille boven om te betalen, laat dan de inhoud ervan zo weinig mogelijk zien aan de omstanders.
  • Bewaar uw bankkaarten, uw sleutels, en documenten waarop uw adres aangeven is, niet allemaal samen. De (pin)code van uw bankkaarten(en) kan u best uit het hoofd leren. Beperk de hoeveelheid baar geld die u bij heeft en maak zoveel mogelijk gebruik van bankkaarten, ze zijn een veilig betaalmiddel.

Als u toch het slachtoffer wordt van gauwdieven, wendt u zich dan tot het dichtstbijzijnde politiekantoor om aangifte te doen van de diefstal en om klacht neer te leggen.

Het verlies of de diefstal van uw krediet-of bankkaart kan u best zo snel mogelijk telefonisch melden bij card-stop via het nummer 070/344.344. Deze dienst is permanent bereikbaar 24u/24u en dit 7 dagen per week.

Bent u uw Belgische identiteitskaart, paspoort of verblijfstitel (model met chip) verloren of werd deze gestolen? Bel gratis 0800 2123 2123 en blokkeer uw kaart.