Home > Preventie > Diefstalpreventie

Diefstalpreventie

In België behoort inbraak tot de drie belangrijkste criminaliteitsvormen. In de meeste gevallen zou de inbraak echter kunnen vermeden worden. Veel woningen zijn immers weinig of niet beschermd tegen deze vorm van criminaliteit. Door relatief eenvoudige maatregelen te nemen, kunnen de risico's aanzienlijk worden verminderd.

Weet je niet waar te beginnen? Doe dan een beroep op je lokale diefstalpreventieadviseur (DPA).  Hij komt  bij je thuis om de zwakke punten in verband met de beveiliging van je woning te analyseren en geeft je aanbevelingen om de risico's te verminderen.  Bovendien is zijn advies neutraal, objectief en volledig kosteloos. Twijfel dus niet langer.

In onze politiezone zijn een aantal personeelsleden opgeleid tot diefstalpreventieadviseur. Elke DPA is expert in inbraakpreventie en volgde een opleiding die erkend is door de Minister van Binnenlandse Zaken.

De voornaamste opdrachten van de diefstalpreventieadviseur  zijn:

  • objectief en volledig kosteloos advies geven over inbraakbeveiliging;
  • preventie advies geven aan de kandidaat-bouwers of mensen die een woning renoveren, soms op basis van door de architect gemaakte plannen (op uw vraag);
  • adviseren van zelfstandigen, handelaars, uitoefenaars van vrije beroepen, ... over de beveiliging tegen inbraak/overvallen/winkeldiefstal;
  • geven van uitleg/conferenties over criminaliteitspreventie aan verschillende doelgroepen (op vraag van burgergroeperingen, wijkverenigingen, handelaarsverenigingen, beroepsverenigingen, ...);aanreiken van relevante en actuele informatie over diefstalpreventief materiaal en over verschillende beveiligings- en preventietechnieken.
     

Heb je interesse? Surf naar https://www.besafe.be/nl/diefstal-brandpreventieadviseur en vul het formulier in of print het bijgaande formulier (pdf, 113 KB)af en geef het af in het dichtstbijzijnde politiecommissariaat te Kluisbergen, Kruisem, Oudenaarde of Wortegem-Petegem of mail het naar .

Indien u een diefstalpreventieadviseur zoekt voor een andere gemeente, dan kan dit zeer eenvoudig via de website www.besafe.be.