Home > Preventie > Gauwdiefstallen

Gauwdiefstallen

Pickpocket

Waar veel mensen bijeenkomen zijn gauwdieven vaak van de partij. Denken we maar aan een drukke winkelstraat, op de wekelijkse markt, in een winkel, een restaurant of op café. Maar ook op het openbaar vervoer en in de luchthaven slaan deze dieven toe. In 2015 werden in onze politiezone 22 personen slachtoffer van gauwdieven.

Hoe gaan gauwdieven te werk?

Gauwdieven maken gebruik van afleidingsmanoeuvers om slachtoffers waardevolle zaken afhandig te maken. Een aantal vaak voorkomende werkwijzen zijn:

 1. Eén persoon vraagt om inlichtingen, terwijl zijn/haar compagnon gebruik maakt van jouw onoplettendheid om een diefstal te plegen.
 2. In een ander scenario gaan ze als volgt te werk: de dief morst iets over jouw kledij. Terwijl hij/zij jou helpt om de vlek af te vegen, reikt hij/zij naar jouw gsm of portefeuille in jouw jas.
 3. Een persoon loopt tegen jou aan waardoor je wordt afgeleid en een medeplichtige jou kan bestelen.
 4. De 'rug-aan-rug' truc is een truc die vaak toegepast wordt op café, in een restaurant of op een terras. De dader neemt plaats op een stoel achter het slachtoffer, legt zijn/haar jas als afleiding over de stoelleuning om zo ongemerkt bij de jaszakken of handtas van het slachtoffer te geraken.

Een aantal preventietips:

 • ga je op (uit)stap: laat dan waardevolle en persoonlijke papieren thuis;
 • loop niet te pronken met waardevolle zaken zoals juwelen, gsm, ... ;
 • loop niet rond met grote sommen geld op zak;
 • heb je toch een bepaald bedrag cash geld op zak: verdeel dit over jouw lichaam;
 • toon je geld niet wanneer je betaalt op de bus, tram, metro, bij de bakker, bij de krantenshop, ...;
 • steek je portefeuille niet op een makkelijk bereikbare plaats, maar liever in een binnenzak die je kan afsluiten met een rits of knoop;
 • sluit altijd jouw handtas en zorg ervoor dat de ritssluiting zich tegen jouw lichaam bevindt;
 • wees op je hoede wanneer je wordt aangesproken door een onbekende.

In het station of op de luchthaven

'Geliefde' werkterreinen voor gauwdieven zijn stations en luchthavens. Het is er vaak heel druk wat maakt dat dieven deze plaatsen interessant vinden om toe te slaan. Onze tips voor deze plaatsen zijn:

 • verlies je bagage nooit uit het oog en laat deze nooit onbeheerd achter;
 • laat waardevolle zaken nooit op een trolley liggen;
 • hou je handbagage steeds bij jou en sluit deze eveneens goed af;
 • draag geld, identiteitskaarten, paspoorten en tickets (voor vliegtuig, trein) steeds op je lichaam.

In de trein, metro, bus

De meest kritieke momenten op het openbaar vervoer zijn het in- en uitstappen. Gauwdieven maken gebruik van de drukte in de piekmomenten.

Maar ook op de trein wordt gevraagd aandachtig te zijn. Verwijder waardevolle voorwerpen als je jouw jas aan een haakje hangt. De persoon die achter jou zit, kan makkelijk ongezien voorwerpen uit jouw jas stelen. Verlies ook bagage niet uit het oog wanneer deze in het bagagerek geplaatst wordt.

Sta je in de metro of tram dicht op elkaar? Let dan constant op je portefeuile, handtas, ... .

Wat moet ik doen als ik toch bestolen wordt?

 • Ga langs bij het dichtstbijzijnde politiecommissariaat om aangifte te doen van de diefstal en om klacht neer te leggen. Door een snelle aangifte kan misschien vermeden worden dat er nog meer slachtoffers gemaakt worden.
 • Neem telefonisch contact op met Card-Stop (070/344 344) bij diefstal van je krediet- of bankkaart. Deze dienst is permanent (24/24u) bereikbaar.
 • Neem telefonisch contact op met Doc -Stop (00800/2123 2123) bij diefstal van je identiteitskaart, paspoort of verblijfstitel met chip. Let wel: met DOC STOP kunnen enkel Belgische identiteitsdocumenten worden geblokkeerd.