Home > Preventie > Graveren - Merken

Graveren - Merken

Fietsen Graveren

In de zone Vlaamse Ardennen worden jaarlijks ongeveer 500 fietsen gestolen. Meestal is dit voor kort gebruik en wordt de gestolen fiets ergens onbeheerd achtergelaten.

In de meeste gevallen is het voor de politie onmogelijk de rechtmatige eigenaar op te sporen bij gebrek aan gegevens.

FietsgraveertoestelDe Politie Vlaamse Ardennen beschikt al jaren over uitstekende fietsgraveertoestellen waarbij een onuitwisbaar label (met het rijksregisternummer van de eigenaar) op de fiets gekleefd wordt. Op die manier kan de eigenaar gemakkelijk terug opgespoord worden.

Deze dienst is GRATIS voor alle inwoners van de zone Vlaamse Ardennen.

Wie zijn fiets wil laten merken, kan terecht op zowel het hoofdcommissariaat (Oudenaarde) als in de wijkkantoren (Zingem, Wortegem-Petegem, Kluisbergen en Kruishoutem).

Label gemerkte fiets brochure 'geef fietsdieven geen kans' (pdf, 746 KB)

 

Merken

Save Your NumbersNa een inbraak is het als slachtoffer vaak moeilijk om aan de politie een goede beschrijving te geven van wat er precies gestolen is.

Het merken van uw kostbare voorwerpen vraagt weining moeite  en is bijna kosteloos.

Waardevolle goederen die zichtbaar gemerkt zijn maken deze voor de potentiële dief minder aantrekkelijk en vergroten ook de kans dat de eigenaar deze goederen kan terugkrijgen.

Gemerkte goederen registreren maakt het u mogelijk om aan de politie wel een goede beschrijving te geven van het gestolene.

Hoe waardevolle goederen merken?

  • Breng op uw waardevolle voorwerpen (tv, dvd, laptop, fototoestel enz...) uw rijksregisternummer of uw ondernemingsnummer aan;
  • Plaats dit tussen de letters P ( van Preventie) en C ( van Criminaliteit);
  • Doe dit bij voorkeur op een zichtbare plaats en op een onuitwisbare manier ( kraspen, onuitwisbare stift, graveertoestel....);
  • In sommige delicate gevallen wordt gebruik gemaakt van onzichtbare UV-inkt die slechts zichtbaar wordt onder UV-licht.
  • Juwelen, kunstvoorwerpen en antiquiteiten zijn moeilijk te merken of te graveren. Beter is om de nodige foto's te nemen.

Voorbeeld : P 500606-12345 C

Registreren houdt in dat u een lijst bijhoudt ( op een veilige plaats) van uw waardevolle voorwerpen met het aangebracht merkteken en een beschrijving van het voorwerp inclusief serienummer, typenummer en dergelijke.

Formulieren:

Als u slachtoffer wordt van een diefstal, doe dan aangifte bij de politie en breng uw registratieformulier(en) mee!