Scheiden

Wanneer relatieproblemen in zulke mate escaleren dat samenleven onmogelijk wordt, dan is een scheiding misschien de enige uitweg. Ook dit is een ingrijpende verandering, zowel voor jezelf, je partner als voor je kinderen. Ook hier sta je niet alleen voor. Er zijn tal van personen die je kunnen bijstaan op allerlei vlakken.


Meer praktische info vind je ook in de brochure "Wat te doen bij een scheiding?" (pdf, 928 KB)

Notaris

Een eerste stap die je kan zetten is het contacteren van een notaris om onderlinge akkoorden officieel op papier te zetten of contracten op te stellen. Dit echter mits er onderlinge overeenkomst is tussen beide partners.

Advocaat

Is er geen onderling akkoord over bepaalde zaken en wil men het maximum uit de onderhandeling of de gerechtsprocedure halen dan raadpleeg je best een advocaat. Deze kan je met juridisch advies bijstaan tijdens de verschillende procedures. Voor gratis advies van een advocaat kan je terecht bij de Commissie Juridische Bijstand (Justitiehuis Oudenaarde - Lappersfort 1 - 055/31.21.44)

Vrederechter

Wanneer een echtscheiding een vechtscheiding wordt kan een vrederechter dringende en voorlopige maatregelen uitspreken omtrent zaken zoals onderhoudsgeld, een regeling rond de kinderen, verblijf in de gezinswoning en dergelijke.

België telt 187 vredegerechten. Er is in principe één vredegerecht per kanton. Hier vindt u de adressen van de vredegerechten.

Vredegerecht Oudenaarde - Kruishoutem
Beverestraat 7B
9700 Oudenaarde
055/33.55.00

Gerechtsdeurwaarder

Als mensen dringende en voorlopige maatregelen aanvragen bij de vrederechter wordt er een notaris aangesteld om een boedelbeschrijving te maken.  Deze procedure kan echter soms maanden aanslepen en ondertussen klagen de betrokken partijen dat er zaken verdwijnen.  Om dit te vermijden kan men best zelf een deurwaarder contacteren om een boedelbeschrijving te opmaken.  Dit kost wel geld maar is betaalbaar.  Best is dat beide partijen tijdens die beschrijving aanwezig zijn zodat er later geen discussie meer mogelijk is.

Tweehuizen

Tweehuizen is een organisatie die zich richt naar kinderen van ouders die gaan scheiden of gescheiden zijn, naar de ouders zelf en naar jongeren. Op de website vinden alle partijen van een scheiding nuttige en bruikbare informatie over: het regelen van familiezaken, bemiddeling in familiezaken, vragen over geldzaken en het regelen van een echtscheiding.