Home > Sociale dienst (DMP) > Tieners & jongeren

Tieners & jongeren

Jongere zijn is niet altijd gemakkelijk...

jongeren

Er gaat vanalles in je hoofd om. De dingen die je meemaakt, maken het niet altijd gemakkelijker. Soms kan je terecht bij vrienden en familie. Of vind je er zelf een weg doorheen. Maar iedereen kent ook momenten dat het helemaal niet meer lukt. En daar heb je recht op. Maar iedereen heeft ook recht op goede hulp. Wij helpen je graag om de juiste hulp te vinden.

Cyberpesten

cyberpesten

Cyberpesten is iemand beledigen of belachelijk maken via de elektronische weg, zij het op een smartphone, computer of tablet. Dit kan evengoed plaatsvinden op sociale netwerksites, via sms, via chat of via websites. Samen kunnen we een einde maken aan cyberpesten!


Word je gepest? Ontdek wat je kan doen om dit fenomeen tegen te houden.

  • reageer nooit op pesterijen via mail of sms om de pesters niet aan te moedigen;
  • bewaar of print bewijzen van pesterijen, zoals mails, sms'jes en printscreens;
  • probeer de pesters te identificeren zodat ze hierop kunnen worden aangesproken;
  • vraag aan de pesters zelf of aan de beheerder van de site om de betreffende beelden of berichten te verwijderen;
  • meld het misbruik: dit kan tegenwoordig bij de meeste sociale media;
  • praat erover met mensen op school of in je omgeving die je vertrouwt (blijf je liever anoniem dan kan je voor een babbel ook altijd terecht bij AWEL en het JAC (mail, chat, forum));
  • breng de webhost op de hoogte van ongepaste berichten en beelden;
  • stap eventueel naar de politie.

De site www.stopcyberhate.be geeft je allerlei concrete tips en nuttige links, zowel voor jou als voor je ouders, leerkrachten en opvoeders.

Problematisch gamen

gamen

 Voor sommigen neemt gamen zoveel tijd in beslag dat het ten koste gaat van andere activiteiten. Toch is de tijd die iemand aan het gamen besteedt, niet voldoende om vast te stellen of iemand ook echt een probleem met dat gamen heeft. Er zijn nog andere signalen die kunnen wijzen op problematisch gamen. School, werk, gezin, vrienden en/of vroegere hobby's worden verwaarloosd of komen onder druk te staan. Als de persoon in kwestie zich verveelt, grijpt hij automatisch terug naar het gamen. Als er niet gegamed kan worden, is hij merkbaar slecht gezind of prikkelbaar. Bij problemen vlucht hij in het spel. De speler zondert zich meer en meer af om te gamen en hij geraakt geïsoleerd. Het dag- en nachtritme vervaagt en de persoonlijke verzorging wordt verwaarloosd.

Soms wordt er zelfs van 'verslaafd gamen' gesproken. Tot nader order wordt gameverslaving nog niet officieel erkend als psychiatrische stoornis, maar er wordt wel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Een verslaving - of het nu om gamen gaat of om iets anders - wil zeggen dat een bepaalde behoefte onweerstaanbare wordt. 'Willen gamen' wordt een kwestie van 'moeten gamen'.

Om tegemoet te komen aan de (vele) vragen van bezorgde ouders, ontwikkelde de Druglijn de folder 'Mijn kind en gamen : de meest gestelde vragen'.

Steek jij meer tijd in je avatar op World of Warcraft dan in je vrienden? Of word je ambetant als je niet op internet kan? Kan je moeilijk stoppen met een game? Dan denk je misschien al eens 'ik zou beter minder op de computer zitten', maar minder gamen is niet zo eenvoudig. Daarom kun je in jouw regio terecht voor een begeleiding om te minderen :