Met een gerust hart op vakantie vertrekken

Glip je er een paar dagen tussenuit of vertrek je voor een langere periode op vakantie? Laat je thuiskomst niet verbrodden door een inbraak.

Hieronder geven we een aantal tips om je woning veilig achter te laten en een inbraak te helpen voorkomen.

1) Vraag woningtoezicht aan

Wens je dat de politie gratis een oogje in het zeil houdt op je woning terwijl je op reis bent? Vraag dan tijdig woningtoezicht aan. Dit doe je door het invullen van het aanvraagformulier en dit minimum 7 dagen voor vertrek aan onze diensten te bezorgen.

2) Beter een goede buur, dan een verre vriend

Sociale controle is een belangrijk wapen in de strijd tegen (woning)inbraken. Vraag aan jouw buren of ze tijdens je afwezigheid een oogje in het zeil willen houden. Merken ze iets of iemand verdacht op? Vraag hen onmiddellijk naar het nummer 101 te bellen. Als je geen concrete aanwijzingen hebt dat het om een misdrijf gaat, raden we aan zo snel mogelijk te politie te verwittigen. Een onbekend voertuig dat traag in de straat passeert of al enige tijd stilstaat, een 'verkoper' die je iets probeert aan te smeren, een bestelwagen die geparkeerd staat bij de buren die op vakantie zijn, ... Het zijn allemaal voorbeelden van verdachte handelingen die je best kan melden via het noodnummer 101 en niet via een mail naar de politie of door een bericht via de sociale media (bv. Messenger).

3) Enkele tips

  • Vergrendel altijd ramen en deuren tijdens je afwezigheid. Ook al ga je maar 'eventjes' de deur uit.
  • Zorg voor een goed sleutelbeheer. Leg geen huissleutels onder een mat, bloempot, ...
  • Laat geen sleutels op de sloten zitten.
  • Verhoog de zichtbaarheid van je deuren en plaats schrikverlichting.
  • Etaleer geen waardevolle zaken zichtbaar van de straatzijde zoals tv, laptop, tablet, ...
  • Laat geen 'hulpmiddelen' zoals een ladder, werkmateriaal, ... rondslingeren op het terras of in de tuin. Berg alles op in huis of in het tuinhuis en laat dit slotvast achter.
  • Merk en registreer waardevolle goederen.
  • Deel je reisplannen niet via de sociale media. Leuke vakantiekiekjes zijn snel gedeeld, maar kunnen in verkeerde handen vallen. Wil je toch vakantiefoto's delen op de sociale media:, dan doe je dit best na jouw thuiskomst.
  • Laat geen boodschap achter op je antwoordapparaat dat je afwezig bent.
  • Langere periode afwezig? Laat je brievenbus legen, het gras afrijden, ... door familie of buren. Zo geeft je woning een 'bewoonbare' indruk.
  • Schakel het alarm in bij vertrek.

4) Laat je inspireren en boek een afspraak met een diefstalpreventieadviseur

Zie je het bos door de bomen niet meer? Weet je niet goed hoe te starten met het beveiligen van je woning? Geen nood: onze politiezone beschikt over een aantal speciaal opgeleide diefstalpreventieadviseurs die samen met jou op zoek gaan naar de zwakke, inbraakgevoelige plekken van je woning. Nadien geeft hij/zij advies welke beveiligingsmaatregelen je kan nemen om je woning beter te beschermen tegen inbraken. Het goede nieuws is dat dit volledig gratis is voor de inwoners van de gemeenten Kluisbergen, Kruisem, Oudenaarde en Wortegem-Petegem.

Interesse? Wacht niet en stuur een mailtje naar: pz.vlaamseardennen@police.belgium.eu.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Vlaamse Ardennen via het contactformulier of telefonisch via 055 33 88 88.