Je bent slachtoffer?

Slachtofferbejegening

Een basistaak van de lokale politie is het correct bejegenen van slachtoffers. Wanneer een slachtoffer klacht komt neerleggen zullen onze medewerkers jou een luisterend oor aanbieden en praktische informatie verschaffen. Indien nodig zal de politieambtenaar jou doorverwijzen naar gespecialiseerde hulpverlening.

Spoken er nadien nog vragen door je hoofd, dan kan je als slachtoffer beroep doen op verschillende diensten of kan je surfen naar de website www.slachtofferzorg.be. Deze website informeert en ondersteunt slachtoffers en hun na(ast)bestaanden op juridisch, praktisch en emotioneel vlak.

Slachtofferhulp

Er zijn situaties die een zware impact hebben op mensen of die traumatische gevolgen kunnen veroorzaken. Op dat moment kan men doorverwezen worden naar de dienst slachtofferhulp van het Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW) Oost-Vlaanderen die je kan helpen bij de verwerking van de gevolgen van het misdrijf. Daarnaast kan deze dienst jou ook psychosociale en praktische hulp en informatie bieden.

Slachtofferonthaal

Heb je als slachtoffer vragen over de gerechtelijke procedure of wens je te weten hoe men zich burgerlijke partij stelt? Neem hiervoor contact op met slachtofferonthaal van het Justitiehuis. Op de website www.justitiehuizen.be/slachtoffer vind je de contactgegevens van de dienst slachtofferonthaal in jouw gerechtelijk arrondissement. De justitieassistent van de dienst slachtofferonthaal geeft informatie over jouw dossier of helpt jou bij het opstellen van jouw burgerlijke partijstelling. De justitieassistent verwijst je ook door naar gespecialiseerde diensten indien dit nodig is. Je kan de dienst slachtofferonthaal (Bourgondiëstraat 5, Oudenaarde) bereiken op het nummer: 055/33.16.20 of via mail (slachtofferonthaal.oudenaarde@wvg.vlaanderen.be).

Verklaring benadeelde persoon of burgerlijke partijstelling?

Het feit dat een slachtoffer een klacht indient, biedt geen garantie dat hij/zij geïnformeerd wordt over het gevolg dat aan deze klacht gegeven wordt. Door zich te laten registreren als benadeelde persoon, wordt het slachtoffer op de hoogte gebracht van de belangrijke stappen in de gerechtelijke procedure.

Iedereen die schade leed, kan zich burgerlijke partij stellen en verkrijgt hierdoor het recht om schadevergoeding te eisen en een aantal andere rechten zoals dossierinzage in het strafdossier, bijkomende onderzoeksverrichtingen vragen of een onderzoek dat al langer dan een jaar duurt terug op gang te trekken.

Meer info hieromtrent kan je bekomen bij onze dienst maatschappelijke politiezorg of bij de diensten slachtofferhulp of slachtofferonthaal.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Vlaamse Ardennen via het contactformulier of telefonisch via 055 33 88 88.